Effectieve Diagnosegesprekken
Vier Tips Tijdens het Gesprek
Zoals eerder genoemd, is een waardevol gesprek van essentieel belang. Onze speciaal ontworpen vragenlijst draagt bij aan een nauwkeurige diagnose. Hier zijn enkele praktische tips voor een effectief diagnosegesprek:
1. Toon Interesse in de Cliënt
Benadruk dat je de cliënt graag beter wilt leren kennen, omdat dit de sleutel is tot passend werk of participatie. Samen de situatie verkennen en gezamenlijk de beste vervolgstappen bepalen.
2. Stel Open Vragen
Gebruik vragen die beginnen met woorden als "hoe," "wie," "waar," "wanneer" en "welke." Open vragen verdiepen het gesprek.
3. Focus het Gesprek
Indien je tijdens het gesprek al een duidelijk beeld hebt van de richting (werk, voorbereiding op werk, participatie of zorg/ontheffing), stuur het gesprek dan in die richting.
4. Trek een Conclusie en Schets Mogelijkheden
Probeer aan het einde van het gesprek een voorlopige conclusie te formuleren, zodat de cliënt een idee krijgt van de mogelijke vervolgstappen. Wees echter voorzichtig met het doen van beloftes.
Het Opstellen van een Professioneel Rapport
Het uiteindelijke doel is het stellen van een scherpe diagnose. Het daarbij behorende rapport benadrukt jouw expertise als professional en brengt de cliënt dichter bij passend werk of participatie. Het is cruciaal dat het rapport professioneel en gestructureerd wordt opgesteld. Houd bij het opstellen van een gestructureerd rapport rekening met het volgende:
- Breng de situatie van de cliënt overzichtelijk in kaart.
- Schrijf beknopt en helder.
- Gebruik tussenkopjes voor leesbaarheid.
- Versterk het verhaal met citaten en input van de cliënt.